Att ha en säkerhetsdörr ger en ökad trygghet när du är hemma. Säkerhetsdörren stänger ute buller och brand i en mycket högre grad än en vanlig dörr. Dessutom försvårar den för tjuvar att ta sig in och göra inbrott.
Oavsett om du bor i villa eller lägenhet så har du behov av en säkerhetsdörr i toppklass. Antalet inbrott ökar markant även i fastigheter så att säkra upp dig och din bostad med en sådan dörr är guld värt. Dessutom tycker försäkringsbolagen om att du har en säkerhetsdörr till ditt hus eller din bostad. Det gör nämligen att det blir svårare för tjuvar och bränder att leta sig in – något som ger högre skydd åt dina ägodelar och minskar risken att de måste ersätta något.
Skillnaden på en säkerhetsdörr och en vanlig dörr
När du står framför en vanlig dörr respektive en säkerhetsdörr så kommer du direkt märka skillnaden. Du kommer även märka en stor skillnad när du står innanför ett rum som stängs med en säkerhetsdörr. Skillnaderna mellan en vanlig dörr och en säkerhetsdörr är bland annat följande:
- En säkerhetsdörr är tjockare än en vanlig dörr
- Säkerhetsdörren skyddar mot brandgaser och stänger ute brand en längre tid
- Säkerhetsdörren är ljuddämpande vilket reducerar ljud från trapphuset eller utomhus
- Säkerhetsdörren har också som fördel att stänga ute matos och cigarettrök och andra dåliga lukter som kommer utifrån
Hur vet du då om dörren du står och tittar på är en säkerhetsdörr? Jo, det första du bör kika efter är vilken märkning den har på gångjärnen. Där står det om det är en säkerhetsdörr eller ej. På den märkningen står det också säkerhetsklassen. Ju högre säkerhetsklass desto säkrare är dörren, det kanske inte är så svårt att förstå. Det du ska kolla efter är standarden på säkerhetsdörrar som är SS-EN 1627. Säkerhetsklass 3 står emot mycket buller och brand medan säkerhetsklass 4 till och med står emot explosioner och när det skjuts mot dem.
Så tolkas brandklasserna
När det istället gäller brandskydd ska du titta efter siffran som talar om hur många minuter dörren kan klara av att hålla emot eld och lågor samt gasämnen. Om det till exempel står EI30 så betyder det att dörren klarar av att stå emot branden i 30 minuter. Är siffran istället 60 så är det i 60 minuter och så vidare.
Har du rätt till en säkerhetsdörr?
Om du bor i hyresrätt är det värt att veta att du tyvärr inte kan kräva att få din vanliga dörr utbytt mot en säkerhetsdörr. De flesta nybyggnationer har säkerhetsklassade dörrar men gäller det äldre fastigheter är det mer sällsynt såtillvida din fastighetsägare inte renoverat huset och satt in nya dörrar.
Så mycket kostar en säkerhetsdörr
Att skaffa en säkerhetsdörr kostar en slant. Det kan kosta dig uppemot 20 000 kr att köpa och installera den. Bor du i hyresrätt och har en fastighetsägare som accepterar ett byte så är du med andra ord lyckligt lottad, annars får du stå för kalaset själv.